Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Αποκλειστική συνέντευξη Μάριο Μπρέσκα στον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

????????

Αποκλειστική συνέντευξη στον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ έδωσε ο Μάριο Μπρέσκα που αποχώρησε ξαφνικά από τον Παναργειακό. Σας παρουσιάζουμε ένα μικρό αφιέρωμα και τη συνέντευξη του διεθνή Σλοβάκου που τίμησε φέτος τη φανέλα των Λύκων.


Ο Super Mario

Είναι λίγοι οι ξένοι ποδοσφαιριστές ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα και έχουν κερδίσει την αναγνώριση και τον σεβασμό όλων των φιλάθλων, ανεξαρτήτως ομάδας. Ένας από αυτούς είναι αναμφίβολα ο Μάριο Μπρέσκα ή αλλιώς Super Mario. Ο Μπρέσκα έχει γράψει την δική του ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε ήταν αγαπητός στην κερκίδα. Η άριστη τεχνική του, η καλή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα, ο επαγγελματισμός του και κυρίως ο τσαμπουκάς βγάζει στο γήπεδο είναι τα κύρια συστατικά που έχουν κάνει τον Σλοβάκο γνωστό στην Ελλάδα.  

Το ξεκίνημα της καριέρας του στη Σλοβακία

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Matador Púchov και στη συνέχεια πήγε στην MFK Topoľčany και στην FC Nitra. Επέστρεψε στην Matador Púchov και έκανε γεμάτες χρονιές καθώς από το 2001 μέχρι και το 2004 είχε 102 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Σλοβακίας με 23 γκολ. Μάλιστα αγωνίστηκε και σε 10 ευρωπαϊκά παιχνίδια και σκόραρε τρεις φορές.  

Ο ερχομός στην Ελλάδα

Οι πολλές και καλές εμφανίσεις ήταν και το εισιτήριό του για την Ελλάδα, καθώς το 2004 ο Πανιώνιος τον παίρνει μεταγραφή και ο Σλοβάκος γίνεται ο αγαπημένος ποδοσφαιριστής των Πανθήρων, των οπαδών δηλαδή του Πανιώνιου. Έκανε καταπληκτικά παιχνίδια, τράβηξε το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων της Αθήνας, όμως αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του μετά από τρία χρόνια στον Ιστορικό με 83 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 11 γκολ. Επίσης έκανε 7 συμμετοχές στο κύπελλο Ελλάδας και δύο γκολ ενώ έπαιξε και έξι φορές στην Ευρώπη σκοράροντας μία φορά.  

Επιστροφή στην Πατρίδα και μεταγραφές σε Γερμανία και Κύπρο

Γύρισε στη χώρα του για να αγωνιστεί στην MŠK Žilina και έκανε ακόμα μία εξαιρετική χρονιά με 27 αγώνες στο πρωτάθλημα και 13 γκολ και έτσι ήρθε η μεταγραφή του στη Γερμανία την επόμενη χρονιά. Υπέγραψε στη Νυρεμβέργη, έπαιξε σε 10 αγώνες και τον Γενάρη πήγε δανεικός στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου κλείνοντας τη χρονιά του στην Κύπρο με ακόμα 7 συμμετοχές και ένα γκολ. Ο ΑΠΟΕΛ τον έκανε μεταγραφή και αγωνίστηκε 20 φορές σκοράροντας μία φορά.

Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό Βόλου

Στην Ελλάδα δεν είχαν ξεχάσει τα μεγάλα παιχνίδια που έκανε στον Πανιώνιο και ο Ολυμπιακός Βόλου ήταν ο τυχερός που κατάφερε να τον αποκτήσει. Στο Βόλο ο Μπρέσκα είναι σαν μικρός Θεός αφού οι οπαδοί κυριολεκτικά τον λατρεύουν. Την χρονιά 2010-2011 ο Μπρέσκα έκανε πράγματα και θαύματα μέσα στο γήπεδο και οδήγησε τον Ολυμπιακό Βόλου στην έξοδό του στην Ευρώπη. Βασικός σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας, έβαλε 8 γκολ και ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Α' Εθνικής. Δεν έμεινε στην ομάδα μετά τον υποβιβασμό της για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων, για το οποίο δεν ακούστηκε ποτέ και σε τίποτα μπλεγμένο το όνομά του. Είπαμε είναι σωστός επαγγελματίας και εξαιρετικός χαρακτήρας.  

Τρίπολη, Πάτρα και ξανά στον Ολυμπιακό Βόλου

Το 2011 υπέγραψε στον Αστέρα Τρίπολης και έπαιξε σε 23 αγωνίστηκε στην Α' Εθνική ενώ την επόμενη χρονιά πήγε στην Παναχαϊκή αλλά έπαιξε μόλις πέντε φορές,... άλλος ένας ποδοσφαιριστής που είχε πρόβλημα μαζί του ο Αλέξης Κούγιας...! Δεν τον χάλασε καθόλου όμως τον Μπρέσκα αφού τον Ιανουάριο του 2012 γύρισε στον αγαπημένο του Ολυμπιακό Βόλου, οι οπαδοί τον υποδέχτηκαν σαν ήρωα και έπαιξε μέχρι το πεσρασμένο καλοκαίρι σε 66 παιχνίδια πρωταθλήματος με 14 γκολ. Με διαφορά ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού, πήρε την ομάδα από το χέρι και την οδήγησε μέχρι τα μπαράζ για την άνοδο στην Α' Εθνική.

Ο ερχομός του στον Παναργειακό

 Η συνέχεια γνωστή στους Αργείους φιλάθλους καθώς το καλοκαίρι ο Παναργειακός έκανε το μπαμ και τον έπεισε να υπογράψει συμβόλαιο! Οι φίλαθλοι εντυπωσιάστηκαν από την έλευση του Σλοβάκου στο Άργος και σε κάθε παιχνίδι φώναζαν το όνομά του. Δύο γκολ και τρεις ασίστ στην πρεμιέρα με τον Παναρκαδικό, το γκολ της ισοφάρισης μία εβδομάδα μετά στην Κύμη και ακόμα ένα γκολ με θύμα αυτή τη φορά τα Μέγαρα. Εντυπωσιακό ξεκίνημα για τον Μπρέσκα που σε τρεις αγώνες με τους Λύκους σκόραρε 4 φορές και γίνεται πρώτος σκόρερ στην κατηγορία. Όλοι οι φίλαθλοι αισιοδοξούσαν ότι ο Σλοβάκος θα βγει πρώτος σκόρερ και πως ο Παναργειακός θα ανέβει κατηγορία. Σε όλους άρεσε ο ποδοσφαιριστής που μέσα στο γήπεδο ήταν ηγέτης και είχε τον ρόλο του δασκάλου στους νέους παίκτες της ομάδας, καθώς τους συμβούλευε και τους βοηθούσε να γίνουν ακόμα καλύτεροι.  

Ο προπονητής των Λύκων και η φυγή του Μπρέσκα

Ο νέος προπονητής των Λύκων έχει άλλη άποψη για τον Μπρέσκα. Όλος ο κόσμος δεν ξέρει και τα γνωρίζει φυσικά αυτός γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η απαράδεκτη συμπεριφορά του προς τον ποδοσφαιριστή. Χωρίς κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, πάντα επαγγελματίας και μέσα στο γήπεδο ωραίος, αλλά ο Καβακάς που πήρε τη θέση του αήττητου Λουτσιάνο, τον έκανε αλλαγή στο στο 63' με τα Μέγαρα ενώ είχε σκοράρει στο ματς, αλλαγή στο 57' στη Ζάκυνθο, αλλαγή στο 45' στην Ελευσίνα και στον αγώνα με τη Βάρδα τον σήκωσε για ζέσταμα στο 45' και τον άφησε να προθερμαίνεται μέχρι το 80'. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε τον Μπρέσκα να φύγει από την ομάδα και ας μιλάνε στη διοίκηση για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Έχει δίκιο ο Σλοβάκος, το αναγνωρίζουν οι φίλαθλοι γι' αυτό και τον χειροκρότησαν την ώρα που έφευγε από το γήπεδο εκνευρισμένος στον αγώνα με τον ΠΑΟ Βάρδας. Όχι μόνο αυτό αλλά φώναζαν το όνομα του Σλοβάκου και αρκετοί αποδοκίμασαν τον Καβακά για την επιλογή του να τον βάλει να ζεσταθεί για 50 λεπτά, μαζί με αυτά του ημιχρόνου!

SONY DSC
Ο Μάριο Μπρέσκα με τον δημοσιογράφο του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ Ιάσονα Μουσταΐρα

Η συνέντευξη του Μάριο Μπρέσκα

Συνάντησα σήμερα τον Μάριο Μπρέσκα και μιλήσαμε, για περισσότερο από μια ώρα, για όλα όσα συνέβησαν και τον οδήγησαν στην έξοδο. Η συμπεριφορά του προπονητή τον ανάγκασε να φύγει και ας με συγχωρέσει ο Μάριο που το αναφέρω.

 - Ποιοι είναι οι λόγοι που σε έκαναν να φύγεις από τον Παναργειακό; -Θέλω να φύγω κύριος από την ομάδα και να μην της δημιουργήσω πρόβλημα. Ο Παναργειακός έχει δυνατή ομάδα, πιστεύω και ελπίζω μέσα από την καρδιά μου να ανέβει. Εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα με τον προπονητή αλλά αυτός δεν με συμπαθούσε, αλλά αυτό καλύτερα να μην το γράψεις.

 -Μετάνιωσες που ήρθες στον Παναργειακό φέτος το καλοκαίρι, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα;
- Εγώ είμαι επαγγελματίας και ήθελα να βοηθήσω τον Παναργειακό... Έφυγα, δεν πειράζει, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Η ομάδα συνεχίζει να είναι πρώτη και έχει πολύ καλούς παίκτες. Τους εύχομαι να βγούνε κατηγορία μέσα από την καρδιά μου.  

- Πως είδες το πρωτάθλημα της Γ Εθνικής; Πιστεύω πως μπορείς να παίξεις σε μεγαλύτερη κατηγορία. Το απέδειξες και πέρσι στον Βόλο που ήσουν από τους καλύτερους παίκτες.
-Άμα ήμουνα 2-3 χρόνια μικρότερος θα έπαιζα Α' Εθνική σίγουρα.  

- Στον Βόλο είναι γνωστό ότι έχεις ιδιαίτερη σχέση με τους φιλάθλους.  - Με αγαπάνε στον Βόλο και τους αγαπώ και εγώ. Έρχεται πολύς κόσμος στο γήπεδο, βλέπεις να παίζει φιλικό η ομάδα και να μαζεύει δύο χιλιάδες κόσμο... Στα επίσημα παιχνίδια γίνεται χαμός, πάνε χιλιάδες στο γήπεδο και υποστηρίζουν. Ακόμα και τώρα που έχω φύγει μου στέλνουν μηνύματα και μου δείχνουν την συμπάθειά τους. Έχω κάνει καλά παιχνίδια και δεν με ξεχνάνε.

- Τι σκέφτεσαι να κάνεις από δω και στο εξής;
Θέλω να πάρω δίπλωμα προπονητή για να αναλάβω στο μέλλον κάποια ακαδημία με μικρά παιδιά. Όσο για να παίξω σε ομάδα, θα δούμε τι θα γίνει από τον Ιανουάριο.

 - Πόσα χρόνια θα σε βλέπουμε στα γήπεδα σαν ποδοσφαιριστή; - Μπορώ να παίξω καλά για ακόμα δύο χρόνια Αλλά όπως σου είπα, θέλω να πάω σε σχολή προπονητών για δουλέψω στο μέλλον με μικρά παιδιά, μου αρέσει πολύ αυτή η δουλειά!

 - Πιστεύεις πραγματικά ότι φέτος θα ανέβει ο Παναργειακός κατηγορία;
- Θα ανέβει επειδή έχει πολλή καλή ομάδα! Και με Μπρέσκα και χωρίς Μπρέσκα!

 - Είσαι σίγουρος για την απόφασή σου να φύγεις; Θα λείψεις από τον κόσμο και από την ομάδα... - Ναι είμαι σίγουρος. Φίλε δεν θέλω κακό. Άμα καθίσω, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και δεν θέλω να το πληρώσει η ομάδα. Οι παίκτες με σέβονται σαν άνθρωπο και σαν ποδοσφαιριστή, κατάλαβες; Άμα έρθει μια ομάδα, μου ζητήσει να βοηθήσω και με πιστέψει σαν παίκτη, εγώ θα παίζω.

- Οι φίλαθλοι του Άργους να ξέρεις ότι σε συμπαθούν πολύ και αναγνωρίζουν την προσφορά σου. Τι έχεις να πεις στον κόσμο; - Θέλω να πω μόνο ένα πράγμα και είμαι αληθινός και το λέω από την καρδιά μου. Όταν ήρθα, είπα ότι πάνω από όλα είναι η ομάδα, όχι ο Μπρέσκα. Ο Μπρέσκα μπορεί να βοηθήσει να πετύχει η ομάδα τον στόχο της. Έτσι το λέω και τώρα. Η ομάδα είναι καλή και θέλει βοήθεια από τον κόσμο. Άμα ο κόσμος είναι δίπλα της θα πετύχει αυτά που πρέπει. Το τι έγινε τώρα δεν είναι θέμα ούτε της διοίκησης, ούτε του κόσμου, ούτε της ομάδας. Ευχαριστώ τον κόσμο που μου έδωσε χαρά, εγώ προσπαθούσα  να βοηθήσω επειδή δεν είχα άλλο στόχο παρά μόνο να ανέβει η ομάδα κατηγορία και να είμαστε χαρούμενοι όλοι. Να έχουμε υγεία όλοι, να φωνάζει ο κόσμος στο γήπεδο και στο τέλος θα πανηγυρίσουν για την πρώτη θέση!


????????

Αφιέρωμα και συνέντευξη: 
Ιάσονας Μουσταΐρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου